Activiteit

Inspiratiebijeenkomst 'starten met voltige'

26 januari
26 januari 2021
10:00 tot 11:30
Bijeenkomst
Soort: Online
Profielfoto van Frederieke Verhaar
11 januari 2021 | 2 minuten lezen

Betere motorische ontwikkeling door voltige

Sinds eeuwen is voltige als acrobatiek te paard al een zeer oud en veelvoorkomend showelement in het circus, was het een onderdeel van de militaire training en van de opleiding van jonge ruiters, zoals de Kozakken.

Voltige heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een zelfstandige tak van sport binnen de paardensport, een veelzijdige sport waar iedereen op zijn manier plezier aan kan beleven.

Speelse en laagdrempelige introductie paardensport

Met name kinderen leren bij voltige op een laagdrempelige manier vrij te bewegen door middel van gymnastische oefeningen op de rug van een paard. Daarnaast bevordert voltige het gevoel van ongedwongenheid en vormt het ook een goede basis voor het paardrijden omdat met name het evenwichtsgevoel en een goede zit worden ontwikkeld. Ook werken in een team wordt ontwikkeld want voltigeren kan men zowel individueel als met een team doen. Bijzonder is dat bij een voltigeteam juist diversiteit de kracht is, zowel in lengte als leeftijd maar ook jongens en meiden vormen samen één team.

Naast oefeningen óp het paard, zijn kinderen ook bezig met oefeningen en spellen op de grond en wordt vaak de oefenton of het houten paard gebruikt. Deze oefeningen bevorderen het coördinatievermogen, conditie, lichaamsbesef, evenwichtsgevoel, kracht, snelheid, balans en de sociale interactie (met andere kinderen).

“Kinderen die regelmatig voltigeren zijn motorisch beter ontwikkeld”
Bron: Paard en Sport

Met voltige lesaanbod uitbreiden

Voor ondernemers is het aanbieden van voltige een aanvulling en uitbreiding van het lesaanbod. Voordeel is dat er voor meerdere kinderen gezamenlijk maar één paard nodig is. Er kan door de ondernemer gekozen worden om voltige in te zetten bij de eerste (kennismakings)lessen, om ruiters te leren met vertrouwen op het paard te zitten zonder steun op de teugels te zoeken. Maar het kan ook een vast lesaanbod zijn zodat de kinderen kunnen voltigeren in plaats van paardrijden. Voltige kan ook middels het FNRS-KNHS Ruiterpaspoort in niveaus worden doorlopen, zodat de ontwikkeling bijgehouden kan worden.

Daarnaast is voltige ook ontzettend leuk om tijdens een kinderfeest te organiseren. Het is een laagdrempelige en speelse manier om, met name onervaren kinderen, kennis te maken met de paardensport en dit gelijk te kunnen ervaren en uitvoeren. Deze positieve kennismaking is vaak een van de redenen dat een kind zich aanmeld om te gaan paardrijden (of voltigeren).

Digitale inspiratiebijeenkomst 'starten met voltige'

Overweegt u voltigelessen aan te bieden op uw hippische bedrijf? Maar weet u niet hoe u dit het beste aan kan pakken. FNRS en KNHS organiseren op dinsdag 26 en donderdag 28 januari digitale inspiratiebijeenkomsten ‘starten met voltige’. Tijdens deze bijeenkomsten kunt u vragen stellen, worden ervaringen gedeeld en krijgt u praktische handvatten om voltige op uw bedrijf te introduceren. Wilt u deelnemen? Stuur dan voor 25 januari a.s. een mail naar ondernemersdesk@fnrs.nl . Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvangt u de link zodat u kunt deelnemen.