Instructeursopleidingen

Is de opleiding tot instructeur wat voor jou? Je begint bij de opleiding Aspirant Instructeur. Kies een variant die bij je past en voor je het weet geef je les! Heb je de basis eenmaal gelegd, dan kan je doorstromen naar een volgend niveau.

Is de opleiding tot instructeur wat voor jou? Je begint bij de opleiding Aspirant Instructeur. Kies een variant die bij je past en voor je het weet geef je les! Heb je de basis eenmaal gelegd, dan kan je doorstromen naar een volgend niveau.

Opleiding Aspirant Instructeur Allround

Ben jij een enthousiaste ruiter en vind je het leuk om anderen te leren dressuurrijden en springen? Dan is de opleiding Aspirant Instructeur Allround echt iets voor jou! Ontwikkel je eigen rijvaardigheid én leer lesgeven.

Je krijgt als basis een programma waarin ook onderwerpen als Rijtechniek (springen en dressuur), Didactiek (de leer van het lesgeven), Voeding & Gezondheid en Omgang & Verzorging aan bod komen. Je kunt na de opleiding uitgewerkte lessen geven op het niveau “Brons”. Deze opleiding kun je eventueel ook in zelfstudie doen, met als basis een ruime ervaring in het lesgeven en rijden van paarden.

Als je de opleiding Aspirant Instructeur met een voldoende afrondt mag je lesgeven op een accommodatie met een veiligheidscertificaat aan de hand van een voorgeschreven lesplan ofwel onder supervisie van een instructeur paardensport op hoger niveau. Je bent dan bevoegd om startende ruiters en kinderen de beginselen van het rijden bij te brengen. Je kunt ook de ruiteropleiding  ‘Leer paardrijden met plezier’ (Brons) van de KNHS verzorgen. En je hebt laten zien dat je zelf op het gestelde niveau een paard kunt trainen.

Zelfstudie Opleiding Aspirant Instructeur Allround

Heb je al veel ervaring met lesgeven en rijden in dressuur en springen, dan is het mogelijk de opleiding in zelfstudie te volgen. Bij deze opleiding volg je geen lessen maar bereid je je thuis voor op de PVB’s (examens).

Je volgt twee centrale bijeenkomsten in Ermelo (deze zijn verplicht). Tijdens de eerste startbijeenkomst worden de eisen van de verschillende PVB’s (examens) toegelicht en krijg je een lezing Didactiek. Tijdens de tweede bijeenkomst krijg je voorbeelden te zien van wat er van je wordt verwacht tijdens enkele PVB's.

De digitale kennistoetsen vinden plaats in Ermelo. De praktijk beoordelingen vinden plaats op een centrale locatie in het land.

Opleiding Aspirant Instructeur Voltige

Vind je het leuk om anderen te leren voltigeren? Dan is de opleiding Aspirant Instructeur Voltige iets voor jou!

Deze opleiding is alleen als opleiding in zelfstudie beschikbaar. Je moet dus al ervaring hebben met de voltigesport. De opleiding zal grotendeels in zelfstudie gedaan worden waarbij je je zelf voorbereid op de PVB’s (examens). Als je de opleiding Aspirant Instructeur met een voldoende afrondt mag je lesgeven op een accommodatie met een veiligheidscertificaat aan de hand van een voorgeschreven lesplan ofwel onder supervisie van een instructeur paardensport op hoger niveau. Je bent dan bevoegd om startende voltigeurs de beginselen van voltige bij te brengen. En je hebt laten zien dat je zelf op het gestelde niveau een paard kunt trainen.

Je leert veel over het paard, basiskennis over Voeding & Gezondheid, Omgang & Verzorging. Daarnaast komen ook de onderwerpen Rijtechniek, Didactiek en het Trainen van een paard aan de longe aan bod.

Opleiding Aspirant Instructeur Manege Voltijd

Ben jij graag op de manege en lijkt het je super leuk om kinderen en volwassenen te leren paardrijden? Dan is de Opleiding Aspirant Instructeur Manege echt iets voor jou. Je leert niet alleen lesgeven maar ook meer over de voeding, gezondheid, omgang en verzorging van paarden. Je leert ook meer over didactiek en rijtechniek. Super interessant dus!

In deze opleiding leg je de basis voor een carrière als manege- instructeur. De opleiding tot Aspirant Instructeur is de eerste opleiding op weg naar het zelfstandig instructeursschap.

Opleiding Aspirant Instructeur Manege Zelfstudie

Heb je al veel ervaring met het geven van manegelessen en rijden in dressuur en springen, dan is de Opleiding Aspirant Instructeur Manege in zelfstudie echt iets voor jou!
Je volgt geen wekelijkse lessen, maar bereid je je met je praktijkbegeleider voor op de PVB’s (examens).

De opleiding heeft een intake en daarna een centrale bijeenkomst samen met je praktijkbegeleider. Wanneer je je inschrijft voor de intakedag, schrijf je je automatisch in voor de opleiding tot Aspirant Instructeur Manege zelfstudie.

Opleiding Instructeur Manege Compleet (Combinatie ORUN 2 en ORUN 3)

Wil je alles leren over het instructeursvak op de manege en zelfstandig instructeur worden? Dan is deze complete opleiding tot Instructeur Basissport Manege echt iets voor jou (Aspirant Instructeur Manege en Instructeur Basissport Manege in één gecombineerde opleiding). Dit is de complete opleiding tot zelfstandig Manege Instructeur op ORUN 3 niveau tegen gereduceerd tarief. Je kunt deze opleiding begeleidt door een praktijkbegeleider (niveau 3 of hoger) op je eigen manege volgen.

Als Instructeur Basissport Manege ben je zelfstandig Instructeur en geef je lessen aan ruiters met of zonder eigen paard en aan wedstrijdruiters in de laagste wedstrijdklassen van de breedtesport (B/L).

Je geeft les op maneges, verenigingen of aan particulieren. Je begeleidt paardensporters van uiteenlopende leeftijden en niveaus. Je mag lessen verzorgen uit de ruiteropleiding ‘Brons en Zilver’ van de KNHS. Je hebt niet alleen oog voor rijtechniek, maar besteedt in de lessen ook aandacht aan persoonlijke begeleiding van ruiters en ruiterfitheid. Je hebt oog voor paardenwelzijn en adviseert over de omgang met het paard. Ook mag je zelfstandig paardensportactiviteiten organiseren en begeleiden zoals buitenritten, proevendagen, ruiterkampen en kinderfeestjes. Onder jouw supervisie kunnen Aspirant Instructeurs lesgeven op de manege en/of vereniging.

Je wordt opgeleid op het “eigen” bedrijf en je leeromgeving is dus echt de praktijk. De praktijkbegeleider kan de ondernemer zelf zijn maar ook een werknemer van het bedrijf. Deze moet minimaal de instructeursopleiding op niveau 3 hebben afgerond en een actieve HI-licentie hebben. 

De opleiding heeft een intake en daarna een centrale bijeenkomst samen met je praktijkbegeleider. Wanneer je je inschrijft voor de intakedag, schrijf je je automatisch in voor de opleiding tot Aspirant Instructeur Manege zelfstudie. 

Meer informatie

Lees meer over alle instructeursopleidingen op de website van de KNHS. Hier kan je ook zien wanneer deze opleidingen starten en kan je inschrijven. 

Meer over instructeursopleidingen