Column

Mathijs van Asten: “Blij dat we de RI&E ingevuld hadden”

Als hippisch ondernemer én topsporter zijn mijn dagen vaak lang en druk en ben ik ook nog eens veel in het buitenland. Het werk en de zorg voor de paarden gaat altijd door en gelukkig kan ik daarbij vertrouwen op een fijn team van personeel en stagiaires op ons bedrijf Van Asten-Nyberg Equestrian. Administratieve zaken, zoals het invullen van een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) komen eerlijk gezegd niet altijd op de eerste plaats.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
11 juni 2024 | 1 minuut lezen

Bij de periodieke keuring van ons bedrijf door de FNRS werden we erop gewezen dat het hebben van een actuele en bedrijfsspecifieke RI&E een wettelijke verplichting is omdat wij werken met personeel en stagiaires. Ik zag eerder niet echt de noodzaak hiervan in en stelde het invullen continue uit. Onze accountmanager van de FNRS bleef erop hameren dat het noodzakelijk is een RI&E in te vullen om zo arbeidsrisico’s op ons bedrijf in kaart te brengen en vast te leggen. Uiteindelijk hebben we dit ingevuld, om ook aan de lidmaatschapseisen te kunnen blijven voldoen.

Arbeidsinspectie op bezoek na ongeval: risico’s helder omschreven in RI&E

Echter, een paar dagen later trof het noodlot ons! Een medewerkster lag bewusteloos in de rijbaan. Ze was van haar paard gevallen en niet meer aanspreekbaar. Op dat moment gebeurd er zoveel. De medewerkster werd meegenomen naar het ziekenhuis en heeft daar enige tijd in coma gelegen. In no time stond de arbeidsinspectie voor de deur. Ze onderzochten de toedracht van het ongeval en vroegen al gauw naar onze RI&E. We waren ontzettend blij dat we deze op dat moment konden overhandigen. We konden op die manier aantonen dat we de mogelijke risico’s op ons bedrijf helder omschreven hadden en alle nodige voorzorgsmaatregelen hadden getroffen om deze te voorkomen. Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje en voorkom je er niet helemaal mee, maar we wisten hierdoor wel precies hoe we moesten handelen. We zijn blij dat we naast dit vreselijke ongeluk niet ook nog een sanctie van de arbeidsinspectie hebben ontvangen.

Blij dat we de RI&E ingevuld hadden

Gelukkig is het helemaal goed gekomen met onze medewerker en werkt ze nog steeds op ons bedrijf. Ik vind het erg belangrijk dat het voor onze mensen goed geregeld en veilig is, dat is het minste wat ik voor ze kan doen. Ik realiseer me sindsdien dat een actuele RI&E hier daadwerkelijk aan bij kan dragen. Ik spreek andere hippische ondernemers hier wel eens over en zij beseffen zich onvoldoende hoe belangrijk een RI&E is. Je hoopt het nooit mee te maken, maar op het moment dat er iets mis gaat ben je blij dat je dit van te voren ingevuld en paraat hebt.

Mathijs van Asten
Van Asten – Nyberg Equestrian