Column

"Dierwaardige paardenhouderij gaat ons allen aan!"

Of we het nu leuk vinden of niet, de discussie over aan welke voorwaarden voldaan moet worden om op een dierwaardige wijze vee te houden staat wederom op de agenda bij de Tweede Kamer. Dit keer kwamen de parlementariërs niet tot een besluit over dit onderwerp. Dat heeft niet alleen te maken met de nieuwe samenstelling van het parlement maar ook met de complexiteit van het onderwerp. Eerder is een onuitvoerbare toevoeging gedaan aan het wetsartikel over dit onderwerp, nu trachten een aantal partijen om dit te repareren en een wet te maken die wel uitvoerbaar is.

Profielfoto van Haike Blaauw
11 maart 2024 | 1 minuut lezen

Samen met de Sectorraad Paarden proberen we de belangen van de hippische sector bij dit dossier goed te verdedigen maar dat betekent niet dat we ervan uit kunnen gaan dat er niets zal veranderen. De manier waarop de samenleving naar het houden van dieren kijkt is al lange tijd aan verandering onderhevig. Daar moeten we op inspelen om relevant te blijven.

Investeren in toekomstbestendige oplossingen

Om die reden hebben we ook ons kwaliteitsbeleid in 2021 aangepast en zijn al veel bedrijven druk bezig om verdere verbeteringen aan te brengen en te investeren in toekomstbestendige oplossingen. Het is mooi om te zien dat er in het hele land hard gewerkt wordt om bedrijven up to date te houden en te moderniseren daar waar nodig. Voor een aantal maatregelen zijn zelfs aantrekkelijke subsidies beschikbaar We hebben daar op onze website meer informatie over.

Deze inspanningen hebben als bijkomend voordeel dat wanneer je het bedrijf ooit wil verkopen, een koper eenvoudiger te vinden is en het bedrijf makkelijker te financieren is omdat het toekomstbestendig is.

Niks doen is geen optie

Een ding is zeker, niks doen is geen optie want dat worden we door de samenleving ingehaald. We moeten kritisch zijn op onze eigen bedrijfsvoering, mogelijkheden om te verbeteren benutten en vol gas door met innoveren. Wij komen, samen met de andere partijen uit de SRP, op voor de belangen van hippische ondernemers. Maar laten we vooral ook samen de discussie aangaan hoe we onze hippische bedrijven en de manier waarop we paarden houden steeds kunnen blijven ontwikkelen.

We spreken elkaar vast tijdens een van de komende regiobijeenkomsten, waar we hierover met elkaar van gedachte kunnen wisselen. Mocht je eerder hierover willen praten dan is het FNRS-team bereikbaar. Uiteraard ben ik ook persoonlijk bereikbaar en ga ik graag het gesprek met jullie aan.

Haike Blaauw

Directeur FNRS