Column

2024: zonder wrijving geen glans

Het bijzondere jaar 2023 loopt ten einde en dus staat het spannende jaar 2024 voor de deur. Waarom was 2023 dan zo bijzonder? Het was het jaar waarin de FNRS vier scenario’s met betrekking tot hippisch ondernemen in 2035 publiceerde. De vier vergezichten leverende mooie discussies op over de toekomst. Wat kunnen we verwachten? En vooral, wat kun je zelf dan doen om daar op in te spelen?

Profielfoto van Frederieke Verhaar
29 december 2023 | 2 minuten lezen

Niet iedereen was even enthousiast over ieder scenario en dat was nou precies de bedoeling, immers zonder wrijving geen glans! Wanneer we met elkaar de discussie niet aangaan over de toekomst lopen we wellicht achter de feiten aan en gaan ‘dingen’ ons overkomen. Om die reden is het werk van de werkgroepen publieke opinie, gezondheid en welzijn van de SRP zo belangrijk. We moeten als sector niet alleen inspelen op ontwikkelingen maar juist proberen om met elkaar te ontdekken wat er aan staat te komen en daar proactief op acteren. 

Aandacht voor sport in Nederland

Het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) maakt een stormachtige ontwikkeling door en zet ondernemers in de sport in rap tempo op de kaart in heel Nederland. Vorige week nog heb ik samen met de voorzitters van NOC*NSF, KNVB, MOS, Sportkracht 12 en de Gemeentelijke Sportbedrijven een brief verstuurd aan informateur Plasterk om aandacht te vragen voor de sport in Nederland.

Terugkeer wolf baart ondernemers zorgen

De terugkeer van de wolf in Nederland is een ander punt van zorg voor hippische ondernemers. FNRS is lid van the European Horse Network (EHN) en bij de laatste bijeenkomst in Brussel heeft dr. Ursula von der Leyen gesproken over dit probleem. Ze gaf aan dat ze actie zou gaan ondernemen om een betere bescherming tegen de wolf mogelijk te maken en vorige week kondigde de Europese Commissie aan de beschermstatus van de wolf aan te willen passen. 

PiP-team gelanceerd

De lancering van het Partners in Paardrijden (PiP) team was ook een lang gekoesterde wens van de FNRS. De start is er en de eerste resultaten in de vorm van meer deelnemers bij de verschillende competities en persoonlijke aandacht voor ondernemers met een manegebedrijf zijn een feit.

Spannend 2024

Vanwaar dan de uitspraak over een spannend 2024? In de eerste plaats omdat er sprake is van volledig nieuwe politieke verhoudingen en omdat komend jaar wellicht het kabinet Wilders1 van start zal gaan. Naar wat dit gaat betekenen voor onze sector kunnen we alleen maar gissen. Wat we wel weten is dat het lobbywerk hard nodig zal blijven om de sector in beeld te houden bij relevante dossiers. In dat opzicht is het belangrijker dan ooit om de handen ineen te slaan met alle partijen. Wij vinden dat niemand mag ontbreken en zullen ons daar hard voor blijven maken.

Om duidelijk te maken wat we precies willen bereiken op ieder relevant terrein zijn we onze standpunten aan het herijken. In het eerste kwartaal 2024 delen we deze. De woorden kwaliteit, veiligheid en welzijn staan op ons schild. Dat is een belangrijke belofte en in 2024 gaan we de lat weer wat hoger leggen. Dat zal hier en daar schuren maar dat hoort erbij. Nogmaals: ‘zonder wrijving geen glans’. 

Namens het hele team van de FNRS wens ik iedereen een feestelijk uiteinde en een gezond en gelukkig 2024!