Column

De Prinsenbankhoeve: "Laat temperatuur van hooi of stro (gratis) controleren en voorkom brand"

Vroeger ben ik brandweerman geweest en heb deze ervaring en kennis altijd meegenomen tijdens het werken op Manege de Prinsenbankhoeve. Elke dag ben ik bezig met de veiligheid en brandpreventiemaatregelingen van mijn bedrijf omdat ik persoonlijk de gevolgen van een brand heb gezien. Een brandveilige stal is van groot belang. Een simpel voorbeeld waar ik altijd op let: plaats nooit een afvalcontainer tegen een gebouw, gezien het risico dat rokers een peuk in de container kunnen gooien.

Profielfoto van Bert Derks
20 september 2023 | 1 minuut lezen

Brandoefeningen essensieel

Wij hebben op ons bedrijf ook verschillende brandoefeningen gedaan voor onszelf en om de brandweer te laten oefenen met paarden. Hoewel het moeilijk is om de situatie volledig na te bootsen, is het belangrijk om alle mogelijke scenario's in kaart te brengen. Men is altijd afhankelijk van factoren die niet kunnen worden getraind, zoals windrichting, de plaats van de brand en rookontwikkeling. Desondanks kan tijdens een brandoefeningen gekeken worden welke maatregelen je kan nemen voor een veiligere basis. Het is prettig om als ondernemer deskundigen te hebben die met je meekijken, aangezien je zelf niet altijd alles kunt waarnemen. Bovendien zijn er verschillende brandmelders beschikbaar, zoals rookmelders en een Firebeam-systeem. Een Firebeam-systeem werkt door het uitlijnen van infraroodstralen. Als deze stralen worden onderbroken door rook, wordt het alarm geactiveerd.

Hooibroei veelvoorkomende oorzaak van brand

Als laatste wil ik meegeven dat hooibroei een veelvoorkomende oorzaak van een stalbrand is. Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding. Voor brand zijn drie elementen nodig; brandbare stof, ontbrandingstemperatuur en zuurstof. Zonder deze elementen kan geen brand ontstaan. Als je hooi onder een dak opslaat, bespreek dit met je verzekering. Bij sommige verzekeraars kun je de temperatuur van hooi of stro gratis laten controleren. Op die manier kan worden bepaald wanneer hooi of stro potentieel kan ontbranden.” 

Bert Derks
Manege de Prinsenbankhoeve

Webinar brandveiligheid op hippisch bedrijf

Op donderdag 30 november van 10.00 tot 11.30 organiseert de FNRS in samenwerking met Brandweer Nederland een webinar over brandveiligheid op een hippisch bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat je jouw paarden brandveilig huisvest? Wat kan je preventief doen om een stalbrand te voorkomen? En welke informatie heeft de brandweer nodig als ze in actie moeten komen?

Het webinar is gratis voor FNRS-leden. Niet-leden betalen 15 euro. Aanmelden mogelijk t/m 26 november.

   Aanmelden webinar
 

 

Stalbrand voorkomen

Op de website van de FNRS staan tips wat je preventief kan doen om een stalbrand te voorkomen en wat nodig is zodat de brandweer het beste hun werk kan uitvoeren als er toch brand is uitgebroken.