Column

Manege de Burght: "Opvoeden door soortgenoten kunnen wij niet tegenop"

Profielfoto van Frederieke Verhaar
29 juni 2023 | 1 minuut lezen

Samen met dochter Laila van der Craats runt Heddy den Hartog Manege de Burght in Barneveld, waar 60 paarden gehuisvest zijn in een vrijloopstal. Sinds de jaren '70 heeft zij ervaring met paarden houden in een groepshuisvesting. "Net als mensen zijn paarden leuker in de omgang wanneer ze lekker in hun vel zitten. In onze vrijloopstal kunnen de paarden, net als in de natuur, vrij rondlopen in kuddeverband. Ruinen en merries zijn gemengd in de kudde. De paarden kunnen zelf kiezen of ze naar binnen of buiten gaan.

Rangorde in kudde al bepaald

Voor ons was een vrijloopstal een logischere optie dan het bouwen van stallen, omdat een vrijloopstal het paardenwelzijn meer ten goede komt. Het leven in kuddeverband is natuurlijker voor paarden en geeft ze meer bewegingsvrijheid en sociaal contact. Daarnaast is er meer rust in de lessen omdat de rangorde al bepaald is in de vrijloopstal en zijn de paarden minder gespannen en stijf. We hebben veel paarden die hier tussen de 25 en 30 jaar oud worden, en we denken dat dit echt komt door de manier van huisvesting. Een nadeel dat ik kan noemen, is dat paarden aan elkaar gehecht kunnen raken en soms gaan hinniken tijdens de lessen. Maar aan de andere kant vind ik dat kinderen hier ook van kunnen leren, hoe ze hiermee om moeten gaan. Wij als mensen praten ook met elkaar, zeg ik altijd.

Ook pensionpaarden in de groepshuisvesting

Pensionklanten kunnen er ook voor kiezen om hun paard in de groepshuisvesting tussen de manegepaarden te plaatsen. We zien veel veranderingen bij paarden van pensionklanten die hier binnenkomen. Ik zeg altijd: "Je paard wordt hier opgevoed door soortgenoten. Daar kunnen wij als mensen niet tegen opvoeden." Het kan altijd gebeuren dat een paard aan het begin een wondje oploopt, maar dat kan bij elke manier van huisvesting gebeuren. Maar dan zeg ik ook altijd: "Niemand is groot geworden zonder een scheurtje in de kleding.” Wees niet bang om deze manier van huisvesten te overwegen als ondernemer. Jij en de paarden krijgen er een hoop voor terug."

Heddy den Hartog

Manege de Burght